Wat zal de tandarts vragen voor hij de behandeling start?
Wat moet ik meebrengen bij een tandartsbezoek?
Ik neem geneesmiddelen.Kan ik verzorgd worden?
Ik ben zwanger. Mag ik verzorgd worden?
Moet ik elke zes maanden op controle?
Moet mijn kind fluoride gebruiken?
Wat te doen bij een uitgevallen of uitgeslagen tand?
Hoe moet ik poetsen?
Wat is tandplak?
Wat is gingivitis?
Wat is parodontitis?
Angst?
Tips om angst te voorkomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zal de tandarts vragen voor hij de behandeling start?

De tandarts zal vragen of u kortelings een operatie hebt ondergaan.
Of u bloedverdunners,pijnstillers,antibiotica,bloeddrukverlagende of bloeddrukverhogende middelen of antidepressieva neemt.
Of u lijdt aan glaucoom,lever ziekten,hartfalen, allergie voor bepaalde medicijnen of latex,nierziekten,epilepsie,diabetis,infectieziekten (hepatitis/hiv enz).
Bent u zwanger,wat niet steeds zichtbaar is, meldt dit zo vlug mogelijk. Ook indien u vermoedt dat u zwanger bent geeft u best een seintje.

terug naar boven

Wat moet ik meebrengen bij een tandartsbezoek?

U brengt best een klevertje mee van het ziekenfonds en uw SIS-kaart.
Neemt u geneesmiddelen ,schrijf dan hun naam en dosis op.

terug naar boven

Ik neem geneesmiddelen. Kan ik verzorgd worden?

Als de tandarts weet welke geneesmiddelen u neemt kan hij rekening houden met zijn voorschrijfgedrag alsook met de produkten die worden toegediend voor de verzorging. U kan dus in de meeste gevallen verzorgd worden.

terug naar boven

Ik ben zwanger. Kan ik verzorgd worden?

Zwangerschap is geen contraindicatie voor verzorging.Het is wel goed om de tandarts steeds zo vlug mogelijk te verwittigen.De tandarts zal rekening houden met zijn voorschrijfgedrag,toedienen van medicijnen en het maken van rx-foto's.

terug naar boven

Moet ik elke zes maanden op controle?

Zesmaandelijkse controles hebben in het verleden hun nut bewezen.
Tandplak en tandsteen zijn zeer agressieve substanties die in geen tijd uw tand en steunorgaan kunnen aantasten. Door tijdige controles kan men veel onheil voorkomen.

terug naar boven

Moet mijn kind fluoride gebruiken?


Normaal gesproken is het advies om fluoride te gebruiken via de tandpasta.

- Kinderen van 0 en 1 jaar dienen, zodra de eerste tanden zijn doorgebroken, 1x per dag gepoetst te worden met en speciale fluoridetandpasta voor peuters.

- Kinderen van 2, 3 en 4 jaar dienen 2x per dag met fluoridetandpasta voor kleuters te poetsen.

- Iedereen van 5 jaar en ouder dient 2x per dag met fluoridetandpasta voor volwassenen te poetsen.

Extra gebruik van tabletjes of spoeldrank is niet standaard nodig, alleen na specifiek advies van de tandarts.

terug naar boven

 

 

 

 


Wat moet ik doen bij een uitgevallen of uitgeslagen tand?

Een uitgeslagen blijvende tand dient zo snel mogelijk teruggeplaatst te worden.

1. Zoek de tand zo snel mogelijk op.

2. Pak de tand vast bij de kroon (dat is het deel dat normaal boven het tandvlees zichtbaar is). Kom zo min mogelijk aan de wortel van de tand. Anders is er minder kans dat de tand weer zal hechten in de kaak.

3. Spoel de tand zonodig even schoon, bij voorkeur in een bakje melk, of anders met speeksel (in de mond van de patiënt). Boen de tand niet met een borsteltje schoon!

4. Zet de tand voorzichtig terug in de kaak.

5. Hou vervolgens de tanden op elkaar met een gaasje of papieren zakdoek ertussen.

6. Ga zo snel mogelijk naar de tandarts (of diens vervanger - dit is echt een spoedgeval!). Deze zal de tand vastzetten.

terug naar boven

 

 




Wat is gingivitis?


Door de langdurige aanwezigheid van tandplak met name op de overgang tussen tand en tandvlees kan het tandvlees ontstoken raken. Ontstoken tandvlees is vaak rood en gezwollen en gaat gemakkelijk bloeden bij tandenpoetsen. In deze fase spreekt men van gingivitis, een ontsteking van het tandvlees. Gingivitis kan worden voorkomen of genezen door een goede plakverwijdering.

terug naar boven


Wat is tandplak?

Op de gebitselementen vormt zich voortdurend een zacht en kleverig laagje, dat tandplak wordt genoemd. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën die normaal in de mond voorkomen. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor cariës en tandvlees ontsteking. Tandplak heeft ongeveer dezelfde kleur als de gebitselementen en is daardoor moeilijk te zien. Het vormt zich overal op het gebit, dus ook tussen de tanden en kiezen. Door middel van een kleurtest kun je goed zien waar de plak zit.

terug naar boven

Wat is parodontitis?


Als de ontsteking van het tandvlees langdurig blijft bestaan dan ontstaat tussen het gebitselement en het tandvlees een ruimte, die gevuld is met plak en tandsteen. Die ruimte wordt een pocket genoemd. Hoe dieper de pocket, hoe meer van de verbindingsvezels tussen het gebitselement en het kaakbot worden verbroken. Ook het kaakbot zelf wordt afgebroken. In deze fase spreekt men van parodontitis.U kunt zelf geen plak en tandsteen uit verdiepte pockets verwijderen. Dat zal de tandarts moeten doen. Als parodontitis niet wordt behandeld dan kan op den duur steeds meer kaakbot en vezels worden afgebroken. Hierdoor gaan de gebitselementen loszitten en kunnen zij uiteindelijk uitvallen. Wordt parodontitis echter tijdig ontdekt dan kan gebitsverlies worden voorkomen.
Wenst u meer info ivm parodontitis gan dan naar:http://www.nvvp.org/nvvp/infomat/paro.htm

terug naar boven

Angst?(Prof. Dr. A. de Jongh)
Angst voor de tandheelkundige behandeling is een wijd verbreid en diepgeworteld fenomeen. Als mensen het tandartsbezoek uitstellen kan het dan niet anders dan dat mensen problemen krijgen aan tanden, kiezen en het tandvlees. De oorzaken van deze angst kunnen heel verschillend zijn en zijn meestal terug te voeren naar de jeugd. In veel gevallen heeft men het nodige te verduren gehad . In andere gevallen is de angst 'afgekeken' van de ouders of afkomstig van sterk overdreven 'griezelverhalen' op school. De meeste mensen die tegen een tandartsbezoek opzien gaan gelukkig wel. De angst richt zich dan vaak op (het geluid van) de boor. Anderen zijn bang voor de pijn en denken voortdurend dat zenuw of tong doorboord gaat worden.

Tips om angst al vroeg te voorkomen


Angstpreventie begint in de kinderleeftijd. Neem uw kind daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.
Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het zelf te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.
Blijft u er als ouder bij, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: "Je voelt absoluut niks". Als het dan tòch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen.
Er is niets op tegen uw kind te belonen als het zich flink houdt. Een klein presentje, laat uw kind een uurtje langer opblijven of verzin iets anders.

terug naar boven
Tips voor mensen met angst die wel durven.

Het is belangrijk te realiseren dat de tandheelkundige techniek de laatste jaren sterk is gevorderd. De spookverhalen uit de jeugd zijn allang verleden tijd. In principe kan tegenwoordig alles vrijwel pijnloos.
Wat ook de oorzaak van uw angst is, belangrijk is dat er een sfeer van wederzijds vertrouwen is tussen u en uw tandarts.
Als u bang bent een behandeling te ondergaan praat er dan over met uw tandarts. Hij is er dan op voorbereid en kan eventueel extra tijd voor u nemen.
Laat u informeren over het soort behandelingen dat u te wachten staan, over wat er gaat gebeuren en waarom. Overweeg of het voor u prettiger is zo mogelijk in de spiegel mee te kijken tijdens de behandeling.
Heeft u angst voor pijn? Sta er op dat u verdoofd wordt.
Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van uw hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heeft u het gevoel dat u iets van de behandeling in eigen hand houdt.
Probeer eens of u baat heeft bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding kan ook goed helpen. Vraag eventueel om muziek, waarbij u zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Naarmate uw aandacht voor de behandeling minder is, zal ook een eventueel vervelend gevoel minder zijn.

terug naar boven

Tips voor mensen met angst die niet durven

Als mensen het tandartsbezoek lang uitstellen gaat het gebit zienderogen achteruit. Een slecht gebit doet je zelfvertrouwen en je sociale leven geen goed. Er komt een moment dat je er iets aan moet laten doen. Waar moet je dan beginnen?
Praat er met anderen over. Zij kunnen je ondersteunen bij een belangrijke stap: het begin van de restauratie van uw gebit en het einde van uw ellende.
Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts. Wie staat bekend als aardig, neemt de tijd om mensen gerust te stellen en gaat goed met kinderen om. Zo vindt u een aardige tandarts bij u in de omgeving.
Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets gedaan wordt. De eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt.

Wat je zelf kunt doen om minder angstig te zijn.

doe ademhalingsoefeningen of tel tot 500 als de angst je overvalt.
als je een ontspannend of kalmerend middel wilt nemen, bespreek dat dan met je tandarts.

terug naar boven


Hoe moet ik poetsen?

Gebitsverzorging nieuwe stijl
De voorschriften en aanbevelingen omtrent hoe men zijn gebit het best kan verzorgen, veranderen voortdurend. Voortschrijdend inzicht, immers. De punten hieronder vertegenwoordigen de huidige stand van kennis:
Tandenpoetsen: niet te vaak en niet te hard
Het belangrijkste van tandenpoetsen is het aanbrengen van een klein laagje fluor, het wondermiddel tegen gaatjes. Al zou je dat slechts eens in de vier, vijf dagen doen, dan is dat in theorie al voldoende. Vanuit het oogpunt van hygiëne is vaker poetsen natuurlijk wel aan te raden. Twee keer per dag poetsen mag, maar zorg ervoor dat je je tanden aait en niet boent. Dat laatste is funest voor de glazuurlaag. Het allerbelangrijkste bij tandenpoetsen: zorg dat je alle hoekjes en gaatjes bereikt. Overigens kun je beter voor dan na het eten je tanden poetsen. Vlak erna wrijf je met de tandenborstel het zuur extra goed in het glazuur: niet goed.
Met fluor niet overdrijven
Fluor is heel gezond voor het gebit. Maar te veel is niet goed. Via tandpasta krijgen we genoeg binnen, speciale fluorbehandelingen en -pilletjes zijn niet nodig. Je kunt er zelfs fluorose door krijgen: lelijke witte of bruine puntjes op je tanden. Evenmin nodig is toevoeging van fluor aan het drinkwater, waarover in de jaren zeventig lang is gediscussieerd. In veel Afrikaanse landen zit fluor van nature in het drinkwater. Het aantal fluorosegevallen is er dan ook veel hoger dan hier.



terug naar boven